Wat heb ik geleerd in 2017?

Een nieuw jaar gaat beginnen, en ik vind het nog steeds leuk om terug te kijken en vooruit te kijken. Het afgelopen jaar heb ik veel gedaan en veel geleerd. Dingen waar ik trots op ben, en dingen waarvan ik ergens zou willen dat ze anders waren gelopen. Wat ga ik meenemen naar het nieuwe jaar?


Ik kan ook heel veel wel

Het jaar ervoor was voor mijn gevoel nog een jaar van met dingen stoppen en dingen niet kunnen. Oke, ik begon aan een traject waarin ik werkte en een mbo-opleiding deed in een jaar, en dat lukte me aardig. Maar ik moest ook stoppen met een aantal dingen. Ik wist dat het niet (alleen) mijn schuld was, maar toch. In 2017 haalde ik een papiertje met prachtige cijfers, waren ze op mijn stage zo blij met me dat ik er toch nog een half jaar kon blijven. Ik kreeg een andere baan waar ik het werk zelf ook al aardig goed deed (nou de rest nog).

Ik mag óók voor mezelf zorgen

En dan die rest. Dat gaat vast ook goed komen. Ik mag namelijk ook voor mezelf zorgen, en hoef niet door te gaan als het eigenlijk niet gaat. Ik mag mijn grenzen bewaken.

Wanneer je niet kunt worden wat je wilt, wordt het tijd te waarderen wie je bent.

Blijkbaar ben ik iemand bij wie de meeste betaalde banen niet werken, en dat is oké. Ik mag zijn wie ik ben, en mijn talenten inzetten op een manier dat ik er niet aan onderdoor ga.

Ik vind het nog steeds belangrijk wat anderen van me denken

Dat durf ik nu ook gewoon toe te geven. Ik vind het belangrijk wat anderen van me denken. Soms te belangrijk, en mijn uitdaging wordt dus om dat meer los te gaan laten. Daarvoor is erkennen dat het zo is een eerste stap.

Perfect is niet nodig

Samen met bovenstaande wilde ik dus het perfecte plaatje laten zien. Een professioneel ogende blog met een eigen domein, goede artikelen schrijven. Net zoals ik mijn werk perfect wilde doen. Heel leuk, maar als dat te veel stress oplevert en ik uit het oog verlies waarom ik iets doe, is het niet goed.


Reacties