Dungeons & Dragons | Tips voor beginners die een character willen maken

Het is zover: je hebt je eerste groepje bij elkaar om D&D te gaan spelen. Superleuk natuurlijk! Maar dan ... wat voor character ga je spelen? Zoveel keus, zoveel nummers en getallen om te kraken. Ik weet nog dat ik me de eerste keer er bijna door liet ontmoedigen. Met deze tips wordt het hopelijk wat makkelijker.


Let op welke versie je speelt

De laatste versie van D&D is flink eenvoudiger gemaakt, en dat is niet voor niets. De gigantisch veel mogelijkheden die je hebt bij eerdere versies zijn tof natuurlijk. De andere bard en ik hebben in onze party ontzettend veel lol gehad met de Hemelse Reusachtige Vuurvlieg die we op konden roepen. Compleet nutteloos (sorry Mariëlle, de DM had wel een klein beetje gelijk), maar eigenlijk juist daarom zo briljant. Maar heel eerlijk? Al die beesten die we zo op konden roepen uitzoeken, kijken wat wij konden, wat die dingen konden ... als beginner overweldigde het me. Net zoals de veel langere lijst aan skills en zo. Als beginner is het gewoon veel eenvoudiger, alleen al om al die cijfertjes en het uitzoekwerk, om met 5e te beginnen. Ja, er zit nog steeds flink wat uitzoekwerk in, dat blijft met D&D, maar het is net wat overzichtelijker.

Gebruik een 'echt' papieren boek

Tegenwoordig zijn er overal sites met informatie te vinden, en je kan pdf-bestanden aanschaffen van de boeken die je kan gebruiken. Maar als het even kan, gebruik dan voor je eerste character een papieren versie van het Player's Handbook. Geloof me, dat bladeren maakt het een stuk makkelijker, zeker als je nog niet zeker weet waar je wat kunt vinden. Zo'n boek is best duur als je nog niet zeker weet of je hem vaak gaat gebruiken, maar in je groepje is er vast wel iemand van wie je hem kan lenen. Of iemand die met je mee wil kijken. #durftevragen

Werk vanuit je achtergrond

In dat Player's Handbook staat heel fijn uitgelegd hoe je een character op kunt bouwen, te beginnen bij je ras (dwerg, halfling, mens etc.) en vervolgens je classe. Allemaal hebben ze mogelijkheden en moeilijkheden waar je in kunt verzanden. En logische combinaties.

Probeer in plaats daarvan eens te bedenken wat je zou willen spelen. Wat voor personage zou bij jou passen? Hoe moeten ze zich kunnen gedragen? En als je bedacht hebt dat je graag een dwerg wilt spelen omdat dwergen cool zijn, maar ook dat je een rogue (dief/assassin etc) wilt spelen, dan maak je lekker een dwergen rogue. Ook als het boek zegt dat het eigenlijk niet zo'n handige combinatie is. Want dat is het belangrijkste, je moet een character hebben waar je zelf plezier in hebt!

Bedenk ook echt die achtergrond

Je hebt de optie om een achtergrondverhaal van je character te schrijven. Doe dat ook. Het zorgt dat je character voor jou gaat leven namelijk, ook als het in het begin wat meer werk is. Wat is iemands sterke punt? Iemands zwakte (die heeft iedereen, je character wordt juist tof als die niet perfect is! And ale.). Waarom ben je op het punt waar je nu bent? Wat wil je zelf uit je avonturen halen? Is er een gimmick waar je character steeds op terug komt, zoals die Hemelse Reusachtige Vuurvlieg die je volgt, het alles en iedereen willen looten, of misschien wel iets anders?

Vraag hulp waar nodig

Dit spel speel je altijd met een groepje. Grote kans dat er een of meerdere mensen wat meer ervaring hebben. Vraag die gerust om hulp, je hoeft het allemaal niet alleen te doen.

Become a Patron!

Reacties