Wanneer ben je een schrijver?

Als kind wilde ik eigenlijk al later schrijver worden. Die droom heb ik nu nog steeds. Op een gegeven moment komt dan toch de vraag op: wanneer ben je nou eigenlijk een schrijver?Ideeën van vroeger

Vroeger vond ik dat eenvoudig. Mensen die een boek hebben uitgegeven, dat zijn schrijvers. Tegenwoordig denk ik veel meer over de nuanceringen na, vooral omdat ik nog steeds die droom heb. Wanneer kan ik mezelf een schrijver noemen?

Was dat al toen ik soms meedeed aan nanowrimo, of een paar zinnen in word zette?

Is dat al nu ik korte verhalen schrijf en die als pdf op Patreon zet? Ook als die verhalen alleen nog (proef-)gelezen worden door mijn man en mijn broertje?

Is dat als ik ooit een boek heb uitgegeven? Ook als ik daarna nooit meer zou schrijven? Of alleen als ik dan nog steeds zou blijven schrijven? En wat als ik na dat ene boek blijf schrijven, maar nooit meer wat verkoop of uitgeef? Of als ik 'alleen' blog, want dat is toch ook een vorm van schrijven?

Nuances

Er zijn veel nuances, en iedereen zal op de vraag uit de titel iets anders antwoorden verwacht ik. Voor mezelf heb ik besloten dat ik me nu schrijver wil noemen. Ik heb nog geen boek uitgegeven, en nog geen heel boek afgemaakt. Er ligt een stapel stukjes van ideeën, en wat korte verhalen. Maar ik ben er wel actief mee bezig om meer te schrijven. Ik bied andere mensen de mogelijkheid om te lezen wat ik geschreven heb. En ik ben er actief mee bezig om beter te worden en meer te schrijven om door mensen te laten lezen. Voor mij is dat nu voldoende om mezelf een schrijver te noemen.

Nieuwsgierig naar mijn verhalen? Ze zijn te vinden op mijn Patreon-pagina. Het eerste verhaal dat ik daar plaatste is over een week voor iedereen te lezen, de rest wordt alleen voor patrons.

Bron foto: Pixabay

Reacties

 1. Die grens is ook niet altijd duidelijk. J.K. Rowling was volgens mij ook nog erg onbekend toen ze haar eerste boeken uitgaf. Ben je een schrijver als veel mensen je werk lezen? Je kunt ook denken: een schrijver ben je, of je bent het niet.

  En volgens mij ben jij er een!

  Overigens denk ik ook dat het een hele uitdaging is om een goed boek te schrijven. Ik heb daar altijd veel respect voor. Ik vraag me af hoe schrijvers dat doen: gaan ze schrijven en komt het vanzelf, of maken ze een web of een soort 'stamboom' aan gedachten en verbinden ze dat met elkaar, en dan maken ze er een verhaal van?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is voor elke schrijver anders. Er zijn er die gaan zitten en beginnen met schrijven, en die inderdaad een hele planning maken. Ik zit er een beetje tussenin. Met korte verhalen bedenk ik wel waar ik heen wil, maar laat ik het verder gewoon komen. Met langere verhalen merk ik dat het in ieder geval makkelijker wordt als ik wat personages bedenk, en in grote lijnen bedenk wat er in het verhaal moet gebeuren.

   Verwijderen
  2. Leuk om te horen, interessant! :)

   Verwijderen

Een reactie posten