3 voordelen van tweedehands meubels

Toen ik als student op mezelf ging wonen was het nog heel normaal: beginnen met tweedehands meubels. Degenen die bij het uit huis gaan alles nieuw en bijpassend wilden hebben, waren nog de uitzondering. Tegenwoordig - nog geen tien jaar later - schijnt dat de andere kant op te zijn geslagen. Toch is er nog steeds niets mis met tweedehands meubels in huis. Sterker nog, als het even kan koop ik ze nog steeds niet nieuw! Ik heb een aantal voordelen verzameld van het gebruiken van tweedehands meubels.

Ze zijn goedkoper

Tweedehands meubels zijn als het goed is goedkoper dan dezelfde kwaliteit nieuw. Soms zijn ze zelfs gratis, als je ze bijvoorbeeld krijgt van familie of via een weggeefgroep. Ik begon met gratis kasten van mijn ouders en exvriend, en later een van mijn opanoma. Onze superfijne eettafel kwam gratis via facebook, onze bank kregen we nog geen jaar oud van een buurvrouw, die op haar beurt weer een nog nieuwere van haar ouders kreeg. Zelfs een slechte, goedkope nieuwe bank is niet zo goedkoop ;-) Just saying. 

Het is makkelijker ze aan te passen

Misschien niet per sé makkelijker in praktische zin, maar wel als het gaat om 'schuldgevoel' bij gebrek aan een ander woord. Een gloedjenieuwe tafel ga je niet zomaar overschilderen. Dat deden we met onze gratis tafel wel, en hij is gaaf geworden! Zo wordt je inrichting al snel persoonlijker dan als je alles nieuw en bijpassend in de winkel koopt.

Het is beter voor het milieu

Dit punt spreekt volgens mij ook voor zich. Het is gewoon beter voor het milieu om niet elke keer nieuwe grondstoffen te hoeven gebruiken voor wat dan ook, of om dingen weg te gooien als we ze zat zijn. Dus zowel tweedehands aannemen of kopen als het weggeven of verkopen is beter voor het milieu.

Heb jij tweedehands meubels? En ben jij er ook zo blij mee, of heb je liever nieuw?

Reacties