Wonen en tevreden zijn

Al jong was ik nieuwsgierig hoe andere mensen wonen. Dat vind ik nog steeds erg interessant, ook om te vergelijken met hoe ik zelf woon, en wat ik hierbij belangrijk vind. Natuurlijk droom ik hierbij, van mooie, statige huizen en schattige huisjes ergens op het platteland, maar naast dromen is tevreden zijn natuurlijk ook heel erg belangrijk. Hoe woon ik zo dat ik tevreden ben en me thuis voel in mijn huis?


Dat punt van tevreden zijn ligt voor iedereen anders. Zo heb ik nooit in een studentenhuis gewoond, omdat ik wist dat ik er niet tegen zou kunnen om de badkamer en keuken te delen met mensen die niet 'eigen' zijn. Aan de andere kant vind ik het nu ook weer prima om in een sociale huurwoning te wonen, en hoef ik niet zo nodig te kopen.  Mijn keuken en badkamer vind ik groot genoeg, en natuurlijk had ik boven ook een wc wel fijn gevonden, en zijn er meer dingetjes die ik zelf anders had ingedeeld. Maar dat heb je in elk huis, ook als je koopt.

Iemand anders begint misschien wel in een studentenhuis, maar wil op een gegeven moment echt wel kopen en zelf beslissen hoe de keuken eruit ziet, en dan zit er nog van alles tussenin.

Wat in ieder geval niet handig is, is alleen maar nadenken over hoe je zou willen wonen, als je het geld er maar voor zou hebben. Dan kan je er beter aan werken dat het huis waar je nu woont een thuis is, waar jij je fijn voelt. Tevreden zijn klinkt misschien suf, maar het maakt voor mij dat ik met andere ogen kijk. Namelijk met hoe ik ook had kunnen wonen. Ik kan niet mijn eigen keuken uitkiezen, maar heb wel een (best nog flinke) tuin en een leuk huis, en alles wat ik nodig heb daarin. In de griebusflat waar ik eerst woonde was de buurt niet de fijnste, maar ik kon wel lekker buiten zitten. En natuurlijk blijf ik dromen, maar ik blijf ook bezig met me fijn voelen in mijn eigen huis. Want er is niets zo fijn als ergens thuis zijn, waar dat dan ook is.

Inspiratie voor deze post kwam van een forum, waar mensen negatief schreven over een 'sociale-woningbouw-keukenblokje'. Voor de duidelijkheid: ik ben nog steeds dolgelukkig met het huis waar we nu wonen! Dat is eigenlijk ook mijn punt dus, als je ergens thuis en gelukkig bent, maken dingen als hoe groot/mooi je keuken is ineens niet meer zo uit.

Reacties